DÜZCE MELEN ÇAYI RAFTİNG

MELEN CAYI

Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80’i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²’dir. Aşağı kesimlerinde Düzce-Sakarya sınırını oluşturur. İsmini bulunduğu köyden alır.

Melen çayı Yığılca ilçe sınırları içinden Küçük Melen adıyla doğar Efteni Gölüne dökülür. Güneyden gelen Uğur suyu, Sığırlık, Samandere ve Torkul, doğudan Asar Deresi, batıdan da Adapazarı-Akyazı yönünden gelen Aksu Deresi de Efteni Gölü’ne dökülür. Efteni Gölü’nde birleşen bu sular gölden çıkarak Melen Çayı adı ile kuzeye yönelir. Çay, Kocaali Ortaköy yakınlarında Lâhna (Çamdağı) Deresi’ni de aldıktan sonra Karadeniz’e ulaşır. Baraj alanında yıllık ortalama akım 1 599,42 hm³/yıldır. Bu suyun %67’si proje kapsamında İstanbul’a kanalize edilecek, 2040 yılına kadar kentin su ihtiyacını karşılayacaktır. Melen suyunun Avrupa yakasına ulaştırmak için İstanbul Boğazının altında Boğaziçi Su Tüneli yapılmıştır.

Melen Çayı, Akçakoca’nın Melenağzı köyü ile Kocaali’nin Caferiye köyü sınırından denize dökülür. Bu akarsu üzerinde Düzce-Yığılca arasına Hasanlar Barajı kurulmuştur. Bu baraj sulama amaçlı yapılmış olup sonradan hidroelektrik üretimine geçilmiştir.

Rafting, raft adı verilen botlarla (sallarla), debisi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir. Rafting, 4 ile 6 kişilik takımlar halinde yapılır ve başarılı olabilmek tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmekten geçer. Takım bireylerinin bot dizilişi sağ-sol ve ön-arka oturuş pozisyonlarını barındırmakta olup ve her bireyin geçilecek engel sırasında uygulayacağı teknik performans birbirinden farklı ama aynı sonuca bağlı hareketler bütününü temsil eder. Bu sporda akarsular zorluk seviyesine göre altı dereceye ayrılır. 6. derecedeki akarsulara girilmesi halinde ölümcül sonuçlar doğura oldukça tehlikeli en zor parkurlardan oluşur, 1. derece akarsu ise her yaşta insanın gerekli güvenlik ekipmanlarını kuşanarak rahatlıkla rafting yapabileceği kolay seviyede parkurlardır.
Düzce’de Cumayeri’nde faaliyet gösteren Dokuzdeğirmen Köyünden başlayan 12 km rafting parkuru bulunan, rafting için elverişlidir. Rafting sporunu bilenler yada ilk kez rafting yapmak için katılanlar açısından çok uygun su debisine sahiptir. Son derece güvenli doğa ile baş başa yeşiller içinde 12.000 m2 alan içerisine kurulan tesisler Melen çayının kenarında yer almaktadır.

GEZELİM :   ANKARA TURU

TUR PROGRAMI

  • 06.00 Düzce’ye Hareket
  • 09.00 Melen Çayı’nın Kıyısında Açık Büfe Sabah Kahvaltısı
  • 10.00 Serbest Zaman (Rafting, Doğa Yürüyüşü, Safari)
  • 13.30 Öğle Yemeği
  • 15.00 Serbest Zaman
  • 16.00 İstanbul’a Hareket
  • 19.00 İstanbul’a Varış

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir