Dolmabahçe Sarayı’nda, ilk olarak sarayın tefriş edilmiş mekânlarında ziyaretçinin görebilme olanağı olmayan 20.000 civarında objenin aktarılmasıyla bir Depo-Müze oluşturulmuştu. Bu mekânda yeterli sergileme düzeneğinin olmaması nedeniyle, tüm koleksiyonlardan örnek parçaların sergilenebileceği, bünyesinde müze, sanat galerisi ve depoların yer alacağı yeni bir mekân yaratmak üzere “Saray Koleksiyonları Müzesi” projesi hayata geçirildi. Sergi düzenlemesinde kullanılmak ve mümkün olduğunca fazla objeyi ziyaretçi ile buluşturmak üzere, 28 adet modern müze vitrini, mutfak araçları sergileme alanı ve açık sergileme platformları oluşturuldu. Sergileme vitrinleri; ağır ve büyük objelerin sergilenmesi, hava ve toz sızdırmazlığının sağlanabilmesi amacıyla, dış etkilere karşı yüksek dayanıklı malzeme ve çelik taşıyıcı sistem ve kaplamadan oluşturuldu.
Saray Koleksiyonları Müzesi’nin ana teması, Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere, 19. yüzyıl Osmanlı saraylarında gündelik yaşamda kullanılmış olan ve Millî Saraylar envanteri içinde yer alan objeleri gün ışığına çıkarmak ve ziyarete açık hâle getirmektir. Saray Koleksiyonları Müzesi’nde sergilenen objelerle, 19. yüzyıl gündelik saray hayatının izlerini ziyaretçilere anlatabilecek ipuçlarının sağlanması hedeflenmektedir. Müzede yer alan tüm eserler, Osmanlı sarayının dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği bir dönemin özgün örnekleridir. Koleksiyon, yalnız Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılmış eşyalardan değil, aynı zamanda Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak Kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız saraylarında Osmanlı İmparatorluğu’nun son 70 yıllık sürecine tanıklık etmiş eserlerden oluşmaktadır.
Sergilenen objeler arasında; şehzade ve prensesler tarafından kullanılmış kıyafetler, oyuncaklar, el işleri, padişahlar tarafından kullanılmış yazı takımları, mühürler, kitâbet gereçleri, Meclis-i Mebusan ve ilk TBMM’de kullanılmış yazı takımı örnekleri, ilaçlar, dişçi ünitesi, padişahlara ait gümüş tıraş takımları, valide sultanlara ait temizlik ve bakım gereçleri, kristal, porselen ve gümüş yemek takımları, el yazması Kur’ân-ı Kerimler, Hereke halıları, Yıldız porselen ürünleri, saatler, çini sobalar, saray kütüphanesinden kitaplar, Halife Abdülmecid Efendi’ye ait resim alet ve gereçleri, yağlıboya tablolar, aydınlatma araçları ve dekoratif araçlardan oluşan çok geniş bir koleksiyon yer almaktadır.
Saray Koleksiyonları Müzesi’nde, depo kısmında yer alan yaklaşık 43.000 tarihî obje arasından seçilen ve tüm koleksiyonları yansıtan 5.000 eserlik bir seçki sergilenmektedir. Müzenin giriş bölümü sanat galerisi olarak dönemlik sergilere ev sahipliği yapmakta, Koleksiyonlar bölümü ise, daimî müze konseptindedir. Saray Koleksiyonları Müzesi’nin son bölümü olan depo kısmında tüm objeler modern tekniklerle korunmakta, periyodik bakımları yapılmaktadır. Bu kısım uzmanların ve araştırmacıların kullanımına açıktır.
TUR PROGRAMI
- 10.00 Okuldan Hareket
- 11.00 Saray Koleksiyonları Müzesi Müzesi’ne Varış
- 14.00 Saray Koleksiyonları Müzesi Müzesi’nden Okula Hareket
- 15.00 Okula Varış